Wykonanie
Poziom trudnościDomowy, tarty
chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym
stole. Zwłaszcza w wielkanocnym
żurku nie powinno go zabraknąć. Tarty
chrzan może nas przyprawić o zawrót głowy już w momencie jego przygotowywania, a gdy będziemy go jedli pobudzi niemal każdy zmysł. Dobry, mocny
chrzan nawet w niewielkiej ilości potrafi oczyścić nam
drogi oddechowe i doprowadzić do łez. Do przygotowania mojego tartego
chrzanu wykorzystałam korzenie
chrzanu rosnące na mojej działce.
Chrzan jest rośliną wieloletnią, ma długie zielone, lancetowate liście osadzone na łodygach oraz długie żółto-
beżowe korzenie. W kuchni wykorzystujemy zarówno liście jak i korzenie. Liście używa się przy przygotowywaniu małosolnych i
kiszonych ogórków. Można upiec
chleb na liściu
chrzanu, lub zawiniętą w
chrzanowe liście
rybę. Odpowiednio przyprawiony tarty korzeń
chrzanu jest świetnym dodatkiem do
mięs,
wędlin,
serów czy jaj. Na bazie
chrzanu przygotowujemy
ćwikłę i inne, pyszne sosy.
Chrzan jest bogaty w witaminę C, bogatszy niż
pomarańcze i
cytryny. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie, antyseptycznie i napotnie.
Chrzan zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.Porcja na 3 słoiki o pojemności 500 mlSkładniki:1 kg korzeni
chrzanusok z 1 dużej
cytryny lub
biały ocet winny lub
jabłkowycukiersól350-400 ml
wodySposób przygotowania:Korzenie
chrzanu cienko obrać i włożyć do zimnej
wody na ok. 2 godziny. Do
tarcia chrzanu najlepsza jest tarka do
ziemniaków i najlepiej elektryczna (szybciej, łatwiej i mniej łez).
Do utartego
chrzanu wlać
sok z cytryny, płaską łyżeczkę
soli i 2 łyżeczki
cukru, zamieszać.
Małymi porcjami dodawać gorącą
wodę, za każdym razem zamieszać i sprawdzić konsystencję
chrzanu. W tym momencie trzeba uważać, bo podczas dodawania gorącej
wody uwalniają się
olejki eteryczne i zaczynają mocno piec oczy,
olejki podrażniają także
drogi oddechowe.
Chrzan powinien być konsystencji dość luźnej, ale nie płynnej. Sprawdzić smak
chrzanu, jeśli jest taka potrzeba dodać więcej
soli,
cukru lub
soku z cytryny. Gotowy
chrzan przełożyć do czystych słoików, porządnie zakręcić i schować do lodówki.
Smacznego!