ßßß Cookit - przepis na Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie domowego pasztetu czy pieczonych mięs bez tego dodatku. Ćwikłę z chrzanem robię w większej ilości - od razu 3 - 4 duże słoje bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet kilka tygodni a my bardzo ją lubimy.
Kupując buraki staram się wybrać korzenie mniej więcej tej samej wielkości żeby ugotowały albo upiekły się w tym samym czasie. Preferuję odmianę o podłużnym kształcie bo według mnie takie buraki są słodsze i smaczniejsze.
składniki:
1,5 - 2 kg buraków ćwikłowych
sok z 2 cytryn
2 łyżki octu jabłkowego
2 korzenie chrzanu
1 jabłko
do smaku: cukier, sól
sposób przygotowania: Buraki umyłam a nawet wyszorowałam dokładnie. Każdy zawinęłam w kawałek folii aluminiowej - matową stroną na zewnątrz - piekłam do miękkości (ok. 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) - można je także po prostu ugotować. Gotowe zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Odcięłam piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki starłam na tarce jarzynowej - ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków starłam obrane jabłko i dodałam sok cytrynowy.
Chrzan obrałam i starłam drobniej, na najmniejszych oczkach tarki i od razu wymieszałam z octem aby nie ściemniał, dodałam do buraków i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i cukrem - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nałożyłam do słoików i zakręciłam. Odstawiłam w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Do buraków można dodać chrzan ze słoiczka jeśli kogoś przeraża tarcie, ale wtedy wybierajcie taki bez dodatku śmietany.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/cwika-z-chrzanem.html