ßßß Cookit - przepis na Chrzan tarty domowy

Chrzan tarty domowy

nazwa

Wykonanie

Mieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu. Chrzan zawsze się w domu przyda. Bo od dawna już kierujemy się zasadą, że jeżeli coś możemy zrobić w sami w domu, to robimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić nie umiemy, albo po prostu zrobić w domu się nie da. No i chrzan w słoiczkach do tej pory kupowaliśmy. Aż w końcu powiedzieliśmy STOP! Przecież starcie chrzanu to żadna filozofia. Dlaczego wcześniej tego nie zrobiliśmy? Kupiliśmy więc ponad 3 kg korzenia chrzanu i przystąpiliśmy do dzieła. I to było właśnie jak otwarcie wrót do piekła! Nie wiem czy kiedykolwiek tarliście chrzan. Jeżeli tarliście to wiecie o czym zaraz napiszemy. Jeżeli nie tarliście to dobrze się zastanówcie czy chcecie to robić. Nie zdawaliśmy sobie sprawy, że chrzan może być aż tak ostry! Miałem kiedyś nieprzyjemność dostać gazem w twarz, może nawet ze dwa razy. To, co sprawił ze mną chrzan (właściwie to z nami obojgiem) było po wielokroć gorsze! Opary tartego chrzanu były wszędzie! Wdzierały się w oczy, dosłownie paliły płuca, mózg momentami przestawał funkcjonować. Mało tego, Madzia miała później autentycznie poparzone nadgarstki. Nie mieliśmy pojęcia na co się porwaliśmy, nie wiedzieliśmy, że tarcie chrzanu to takie przeżycie. Ale wiecie co? Było warto! Wygraliśmy i teraz możemy zajadać się pysznym chrzanem ze słoiczka. Naprawdę było warto, Was też zachęcamy. Kuchnia to nie tylko przyjemności. To walka! I przyjemność po zwycięskim pojedynku...
Tak na marginesie: za parę chwil Wielkanoc, może jednak się odważycie i zetrzecie trochę chrzanu? Przyda się.
Potrzebujemy:
3,5 kg korzeni chrzanu
0,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
3-4 łyżeczki soli
3 szklanki gorącej wody
Chrzan obieramy cienko obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody. Do miski, do której będziemy ścierać chrzan wlewamy ocet. Chrzan ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub przy użyciu melaksera. Do startego chrzanu dodajemy cukier i gorącą wodę. Porządnie wszystko mieszamy i sprawdzamy smak. Możemy dodać jeszcze odrobinę cukru lub soli albo wody jeżeli chrzan jest za suchy. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Aby złagodzić smak przed podaniem możemy do niego dodać kilka łyżek śmietany lub majonezu.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/03/chrzan-tarty-domowy.html