ßßß Cookit - przepis na DELIKATNY KREM CHRZANOWY

DELIKATNY KREM CHRZANOWY

nazwa

Wykonanie

Zapach i smak tego kremu z chrzanu pamiętam z dzieciństwa. Delikatny, gęsty, aromatyczny! Przepyszny dodatek do zimnych pieczeni, wędlin i pasztetów. Ze względu na dość krótki okres przydatności (kilka dni) zalecam przygotowanie jednorazowo niewielkiej ilości kremu.
Polecam również ŚWIĄTECZNY CHRZAN TARTY .
Składniki (słoik 1/2-litrowy):
1 duży korzeń chrzanu (około 200 g)
1 płaska łyżeczka soli (lub do smaku)
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżki majonezu
5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany (np. 12%)
Chrzan obieramy za pomocą obieraczki do ziemniaków (najlepiej robić to przy otwartym oknie). Następnie korzeń kroimy na mniejsze kawałeczki. Chrzan możemy ścierać na tarce do ziemniaków lub (tak jak ja) w malakserze. Niezależnie od sposobu, który wybierzecie pamiętajcie, że chrzan jest bardzo aromatyczny. Jego zapach wręcz zapiera dech w piersiach, więc nie zbliżajcie twarzy do naczynia ze świeżo utartymi korzeniami.
Wiórki chrzanu przenosimy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy je blenderem na jedwabiście gładki krem. Od razu przekładamy pastę do wyparzonego słoiczka i zakręcamy go szczelnie. Przechowujemy krem w lodówce.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/03/delikatny-krem-chrzanowy.html