Wykonanie
Szuba - wszyscy znają taką
sałatkę - przynajmniej wszyscy których ja znam. Ale każdy robi ją nieco inaczej. I to tak na prawdę zaleta tego dania bo drobne modyfikacje sprawiają, że otrzymujemy nowe, czasami nawet lepsze danie. Można zrobić tylko trochę tak jak ja albo wielką michę układając składniki kolorowymi warstwami.
Ja przygotowałam porcję dla 2 - 3 osób, ale ilość składników można zwielokrotnić.składniki:
filety śledziowe - takie a'la
matjas albo marynowane , bez skóry1
cebula1
marchewka1 - 2
ziemniaki1
burak ćwikłowy2
jajka2 - 4 łyżki
majonezu200 ml
jogurtu naturalnego, gęstegodo smaku:
sól ziołowa,
pieprz kolorowy mielony
natka pietruszkisposób przygotowania: Przyznam, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowe
śledzie ze słoika - nazywają się "
Śledzie po polsku" i są to
filety śledziowe marynowane a
potem zalewane
olejem, z dodatkiem
cebuli pokrojonej w półplasterki. Do swojej sałatki zużyłam 5 filetów i ok. 3 - 4 łyżek
cebuli - oba składniki po wyjęciu ze słoja osączyłam z
oleju na kilku ręcznikach papierowych. 2 małe
ziemniaki, 1 niedużą
marchewkę i jednego średniego
buraczka ugotowałam (
burak oddzielnie!!!) w łupinach. Po ostudzeniu obrałam warzywa i starłam, każde oddzielnie, na wiórki. Ugotowałam także
jajka - na twardo - a po wystudzeniu i obraniu starłam na tarce oddzielnie
białka i
żółtka.
Jogurt wymieszałam z
majonezem i doprawiłam do smaku
solą ziołową oraz kolorowym świeżo mielonym
pieprzem.Na półmisku układałam składniki warstwami - najpierw
śledzie pokrojone w paseczki,
potem ziemniaki - te trzeba oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem - na
ziemniaki cebula od
śledzi -
cebulę polałam lekko częścią
sosu jogurtowego. Następnie wyłożyłam
marchewkę - tę też trzeba posolić i lekko polać sosem. Na to
białka jajek,
przyprawy, sos,
buraczki,
przyprawy i na nie reszta sosu. Wierzch posypałam startymi
żółtkami i
natką i posiekaną
natką pietruszki.
Sałatka jest właściwie gotowa od razu po przygotowaniu, ale dobrze jest ją odstawić na 1-2 godziny do lodówki - trzeba tylko pamiętać, że gdy postoi to część składników zabarwi się
sokiem z
buraka.