Wykonanie
Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna jarzynowa może nam pomóc. To lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych i rekonwalescentów.
składniki:1 duża
marchewka1 mała
pietruszka1 kawałek
korzenia selera4 - 6 cm kawałek
pora6 czubatych łyżek
kaszy jaglanej1 łyżka
masła1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegodo smaku:
sólsposób przygotowania:
Kaszę opłukałam na sicie, zalałam w garnku trzema szklankami
wody, dodałam
listek laurowy,
ziele angielskie i
masło, gotowałam 10 min. Warzywa oczyściłam, oskrobałam. Korzeniowe starłam na tarce jarzynowej,
pora drobno posiekałam - wrzuciłam do zupy, gotowałam kolejne 10 min., doprawiłam odrobiną
soli.Nic więcej nie potrzeba.