Wykonanie
Młody wrócił w środku nocy z zawodów a rano wstał tak głodny, że mógłby zjeść chyba konia z kopytami. Konia na stanie nie było, ale były
jajka,
kiełbasa i kilka innych składników a omlety są u nas zawsze mile widziane.
składniki:6
jajekok. 15 dkg
kiełbasy paprykowej1 duża
cebulaząbek
czosnkuok. 1 szkl.
groszku konserwowego2
pomidory2 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki
oleju2 łyżki
masła10 dkg
sera żółtego Edamskiegodo smaku:
sól,
chili w proszku,
pieprz mielonysposób przygotowania: Obraną
cebulę i
kiełbasę pokroiłam w niedużą kostkę,
czosnek posiekałam.
Groszek osączyłam dokładnie z zalewy.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam
olej. Wrzuciłam
kiełbasę i
cebulę, smażyłam mieszając aż się lekko zrumieniły. Dodałam
pomidory,
czosnek, doprawiłam
solą i
chili. Po chwili smażenia
pomidory zaczęły się rozpadać więc dodałam
groszek i
koperek, wymieszałam.
Jajka wybiłam do dwóch miseczek - po 3 do każdej (albo po 2 bo możemy usmażyć 2 duże albo 3 mniejsze omlety). Doprawiłam je
solą oraz
pieprzem i roztrzepałam widelcem. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę
masła, wlałam zawartość jednej miseczki. Smażyłam omlet podważając brzegi aby płynne
jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego część
kiełbasy z
cebulą i
groszkiem. Posypałam połową
startego sera i przykryłam patelnię aby omlet się dosmażył a
ser lekko rozpuścił. Przełożyłam na talerz i tak samo przygotowałam drugą/trzecią porcję.