Wykonanie
Przepis zaczerpnęłam od Bahusa, kolegi z portali kulinarnych. Bardzo spodobało mi się połączenie ukochanych
kurek z jednym z moich ulubionych warzyw. Niestety, zapomniałam kupić świeży
tymianek więc użyłam suszonego.

składniki:ok. 0,5 kg
fasolki szparagowej, mieszanej – żółtej i zielonej300 g niedużych świeżych
kurek1 średnia
cebula2 łyżki
masła0,5 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)2 ząbki
czosnkudo smaku:
sól i
pieprz mielonysposób przygotowania:
Fasolkę opłukałam, przycięłam końce, pokroiłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Wrzuciłam do lekko osolonej i posłodzonej
wody, ugotowałam al’dente, osączyłam.
Cebulę i
czosnek obrałam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam
masło, zeszkliłam
cebulę z
czosnkiem, wrzuciłam oczyszczone dokładnie opłukane i osączone
grzyby oraz
tymianek, smażyłam mieszając ok. 5 min. a gdy
kurki zmiękły dodałam zblanszowaną
fasolkę, wymieszałam, Doprawiłam
pieprzem i
solą. Można dodać
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w ok. 4 łyżkach zimnej
wody i wtedy będzie trochę sosiku.Podałam na gorąco jako samodzielne danie, ale można to potraktować jako dodatek do
mięsa.