ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z kurkami

Fasolka szparagowa z kurkami

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnęłam od Bahusa, kolegi z portali kulinarnych. Bardzo spodobało mi się połączenie ukochanych kurek z jednym z moich ulubionych warzyw. Niestety, zapomniałam kupić świeży tymianek więc użyłam suszonego.
składniki:
ok. 0,5 kg fasolki szparagowej, mieszanej – żółtej i zielonej
300 g niedużych świeżych kurek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Fasolkę opłukałam, przycięłam końce, pokroiłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Wrzuciłam do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotowałam al’dente, osączyłam. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z czosnkiem, wrzuciłam oczyszczone dokładnie opłukane i osączone grzyby oraz tymianek, smażyłam mieszając ok. 5 min. a gdy kurki zmiękły dodałam zblanszowaną fasolkę, wymieszałam, Doprawiłam pieprzem i solą. Można dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w ok. 4 łyżkach zimnej wody i wtedy będzie trochę sosiku.
Podałam na gorąco jako samodzielne danie, ale można to potraktować jako dodatek do mięsa.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/fasolka-szparagowa-z-kurkami.html