ßßß
Cookit - przepis na Krem z kukurydzy po tajsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krem z kukurydzy po tajsku
Składniki
Woda
Bulion
Cebula
Czosnek
Olej
Mleczko kokosowe
Kukurydza konserwowa
Trawa cytrynowa
Papryka ostra
Kolendra
Grzyby suszone
Limonka
Sól
Wykonanie
Ten rok zdecydowanie należy do zup kremów, nie
mogę
przestać kombinować z nowymi
smakami
. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na krem z
kukurydzy
po tajsku, w którym wykorzystałam
kukurydzę konserwową
Pudliszki, która jest wyjątkowo chrupiąca, ponad to nie zawiera substancji konserwujących. Wszystkie zupy znajdziecie w tym dziale : przepisy na zupy .
1,5 szklanki
wody
lub
bulionu
cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oleju
pół puszki
mleka kokosowego
puszka
kukurydzy konserwowej
Pudliszkiłyżeczka suszonej
trawy cytrynowej
łyżeczka
ostrej papryki
łyżeczka suszonej
kolendry
garść
suszonych grzybów
mungsok z połowy
limonki
sól
Drobno pokrojoną
cebulę
zeszklić na rozgrzanym
oleju
.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek
i chwilę smażyć z
cebulą
.Całość zalać
wodą
(wtedy dodać
sól
) lub
bulionem
, dodać
mleko kokosowe
i odsączoną z zalewy
kukurydze
.Doprawić
trawą cytrynową
,
ostrą papryką
,
kolendrą
i dolać sok wyciśnięty z
limonki
.Wrzucić
grzyby
mung.Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić
solą
.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/krem-z-kukurydzy-po-tajsku.html
Przepisy powiązane
Magiczna zupa z czerwonej soczewicy.
Krem z dyni z jarmużowym pesto
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry
Krem z kukurydzy
Składniki powiązane (0)