Wykonanie
Przepis na tą zupę znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak miłości". Lubię Agnieszkę Maciąg za to, że jest pełną energii, witalizmu, optymizmu kobietą, która kocha żyć zdrowo i świadomie. Dlatego na mojej półce
stoją jej książki. W książce " Smak miłości" znalazłam sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy – mnóstwo pomysłów na śniadania, kolacje, przekąski i desery. I tak przedstawiam Wam zupę z
czerwonej soczewicy, magiczną zupę, ponieważ jej smak zdumiewa. Jest tak pyszna, że po pierwszej łyżce człowiek dosłownie zamiera.Składniki:200 g
czerwonej soczewicy, łuskanej, dobrze opłukanej1 duża drobno pokrojona
cebula (ja wykorzystałam 1/2 ponieważ nie przepadam za dużą ilością
cebuli)4 posiekane ząbki
czosnku1 łyżeczka nasion
kolendry świeżo rozbitych w moździerzu1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki ostrej2 dojrzałe
pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę400 ml (1 puszka)
mleka kokosowego2 łyżki drobno posiekanej
trawy cytrynowej (może być świeża, mrożona lub ze słoiczka)2 listki
cytrynowe3 i 3/4 szklanki wrzącej
wodysok wyciśnięty z 1/2
limonki lub
cytryny1 pęczek posiekanej świeżej
kolendry1 łyżka
oleju z pestek
winogron (użyłam świeżo wyciskanego z rzepaku)
sól morska, świeżo mielony
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do szerokiego rondla, garnka wlewamy
olej, podgrzewamy, dodajemy
cebulę,
czosnek,
trawę cytrynową, oraz rozbite nasiona
kolendry. Całość chwilkę przesmażamy tak, by
cebula się lekko zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Następnie dodajemy opłukaną
soczewicę,
mleko kokosowe, wrzącą
wodę i resztę składników. Całość wolno zagotowujemy i dokładnie mieszamy .Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż
soczewica stanie się zupełnie miękka i zacznie się rozpadać (zupa musi być gęsta). Na koniec dodajemy
sok z limonki lub
cytryny i doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem. Gotową zupę posypujemy świeżą
kolendrą.
Smacznego!