Dalej jestem zakochana w zupach krem, ciągle kombinuję i mam nowe pomysły. W Gdańsku popadało trochę śniegu i jest chłodniej, dlatego polecam krem z czosnku i krem z marchwi i pomarańczy . Dla lubiących zielone cukinie sprawdzi się doskonały krem z cukinii, a dla żądnych niebanalnych smaków krem z kukurydzy po tajsku . Dzisiaj prostsza wersja tej zupy, czyli krem z kukurydzy najprostszy.1,5 szklanki wody lub bulionucebula2 ząbki czosnku2 łyżki olejupuszka kukurydzy konserwowejłyżeczka ostrej paprykipół łyżeczki pieprzuziołowegopół łyżeczki kuminułyżeczka tymianku200 ml śmietanki 30%Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawić ostrą papryką, pieprzem, kuminem i tymiankiem.Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić do smaku.Wlać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut.