Wykonanie
Idealna na takie dni jak ten.Potrzebujemy:2
marchewki2
cebule6 małych
ziemniaków1
bakłażansól,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,
czosnek (opcjonalnie)
olej do smażenia (np.
kokosowy)3-4 szklanki
wodyWykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do
cebulki (gdy będzie już przyrumieniona). Całość solimy i podsmażamy na małym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy
wodę i gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli mniej więcej 15-20 min. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy zupę blenderem, przyprawiamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Smacznego!
Na zdjęciu - podana z
ciecierzycą podsmażoną z dodatkiem
bazylii :-) Zdjęcie z telefonu, następnym razem się poprawię ;-)