Wykonanie
Od czasu do czasu warto odżywić organizm porządna dawką
wątróbki, bogatej w żelazo, kwas foliowy, witaminę PP i witaminy z grupy B. Proponuję prosty sprawdzony i szybki zestaw z
ryżem lub z
kaszą jaglaną we wcześniejszym przepisie LINK . Do tego prosta surówka ze świeżej
kapusty LINK, słowem wypasione konkretne danie.
Składniki na 3 osobyokoło 0,5 kg
wątróbki drobiowej lub innej (technika jest podobna, z tym że wieprzowe, wołowe ... lepiej pokroić na cieńsze plastry)1-3 łyżki
oleju do smażenia1-2 łyżki
mąki pszennej (opcjonalnie)1
cebula1-2 ząbki
czosnkuświeże
zioła -
tymianek, cząberłyżeczka płaska
ziół suszonych -
pieprz ziołowy plus szczypta
chilliPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Wątróbkę oczyszczam z nadmiaru jasnych błonek, które po upieczeniu są twarde i niesmaczne. Gdy trafię na woreczek żółciowy to go ostrożnie usuwam. Gdyby się rozlał, popsuł by smak całego dania nieprzyjemną goryczą.
Wątróbkę myję w zimnej wodzie i osączam. Można ją podzielić na mniejsze kawałki. Obtaczam
wątróbkę w
mące, strzepuję jej nadmiar i układam na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Prawie jednocześnie smażę pokrojoną na drobno
cebulę na rumiano, dodając pod koniec posiekany
czosnek ze świeżymi
ziołami i szczyptą
soli. Podpiekam
wątróbkę około dwóch minut z każdej strony na niedużym grzaniu. Mieszam. Po chwili posypuję suszonymi
ziołami, dolewam około 3/4 szklanki
wody. Pojawia się sos.Mieszam i przyprawiam
solą do smaku. Duszę jeszcze pod przykryciem, żeby
wątróbka nie była różowa, bo taką lubimy w kolorze pasztetu. Całość przygotowania trwa 5- 10 minut.
Wątróbkę szybciej usmażyć bez
mąki lub z
mąką dodaną pod koniec, posypując po wierzchu (jedna łyżka
mąki) trzeba wymieszać całość, zaraz dodać
wodę i rozprowadzić na sos.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika