Wykonanie
Czasem już tak jest, że mamy ochotę na coś, ale do końca nie wiemy na co...W moim przypadku najlepszym wyjściem są różnego rodzaju placki, placuszki, racuszki...Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis nachrupiące i
ziołami pachnące placki ziemniaczane!Do ich przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników ani czasu.Prosto, szybko i smacznie! :)
Potrzebujemy (porcja na 6 dużych placków):5-6 sporych
ziemniaków1
cebulę2-3 łyżki
mąki pszennej1
jajkosólpieprzmajeranektymianekolej do smażeniaKrok po kroku:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę, po czym wylewamy zgromadzoną
wodę.Na tych samych oczkach trzemy
cebulę.Do utartych
ziemniaków dodajemy
cebulę,
mąkę,
jajko i doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Dokładnie wszystko mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką kładziemy na nią duże placki, spłaszczamy je delikatnie.Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to zwykle
śmietana i
cukier ;)Smacznego! :-)Wypróbuj też Szwajcarskie placki ziemniaczane z
boczkiem ! :-)