Wykonanie
Ten pomysł wpadł mi do głowy nagle i spróbowałam, choć nie byłam pewna, czy efekt będzie godny uwagi.
Powiem Wam, że jest stanowczo godny uwagi ! Naleśniki z tartych
ziemniaków to rzecz całkiem odmienna od klasycznych, a pomyślcie jak można je urozmaicić :) Moje dzisiejsze to tylko próba, ale gdyby podać je z
sosem pieczarkowym, tartym
żółtym serem, nadziać np. surówką, czy jak przy plackach po węgiersku gulaszem, albo jeszcze zapiec w piekarniku - sami pomyślcie, jakie cudowne dania można stworzyć :)A może macie ochotę na odmienione kopytka ? Także z tartymi
ziemniakami :) Przepis znajdziecie TUTAJ .
Składniki na 4-5 naleśników :4-5 średnich
ziemniakówok. 0,5 -0,7 szklanki
mleka2-3 łyżki
mąki pszennej1
jajkosól,
pieprz do smakudowolne suszone
zioła:
majeranek,
rozmaryn,
tymianek0,2 szklanki
olejuPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki ścieram na drobnej tarce - łącznie po starciu powinno ich być ok. 1 szklanki. Do
ziemniaków dolewam
mleko i
olej, dodaję
jajko i
mąkę, doprawiam
sola,
pieprzem i
ziołami. Powinno powstać lejące się ciasto, ewentualnie dolewam odrobinę
mleka. Rozgrzewam patelnię i smażę naleśniki (przy smażeniu pierwszego lekko ją natłuszczam). Usmażone na rumiano naleśniki podaję gorące, z sosami, surówką, warzywami lub startym
żółtym serem.Przepis autorski.