ßßß Cookit - przepis na Proziaki z botwinką

Proziaki z botwinką

nazwa

Wykonanie

Nutka niepokoju.
Westchnień kilka.
Stresu moc.
inspiracja
proziaki :
500 gram mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka maślanki
farsz :
pęczek botwinki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
kilka plastrów żółtego sera
Liście i łodygi botwinki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać botwinkę i smażyć kilka minut aż zmięknie.
Wtedy dodać posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie placków rozpocząć od wymieszania mąki z solą, cukrem i sodą.
Wlać szklankę maślanki i zagnieść (jeśli będzie trzeba dolej jeszcze 50 ml).
Ciasto rozwałkować i wykrajać placki tej samej wielkości - około 10 cm.
Na każdy placek nakładać farsz z botwinki, dodać plasterek sera i przykryć drugim plackiem.
Brzegi skleić ze sobą np. dociskając palcami.
Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem, z dwóch stron - każda strona około 2-3 minuty do zbrązowienia.
Świetnie smakują na ciepło i zimno ze śmietaną i natką pietruszki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/proziaki-z-botwinka.html