Wykonanie
Nutka niepokoju.Westchnień kilka.Stresu moc.inspiracja

proziaki :500 gram
mąki pszennejłyżeczka
soliłyżeczka
cukrułyżeczka
sody oczyszczonejszklanka
maślankifarsz :pęczek
botwinki2 ząbki
czosnkusól,
pieprzolej do smażeniakilka plastrów
żółtego seraLiście i łodygi
botwinki drobno posiekać.Na patelni rozgrzać
olej, dodać
botwinkę i smażyć kilka minut aż zmięknie.Wtedy dodać posiekane ząbki
czosnku, doprawić
solą i
pieprzem.Odstawić do ostygnięcia.Przygotowanie placków rozpocząć od wymieszania
mąki z
solą,
cukrem i
sodą.Wlać szklankę
maślanki i zagnieść (jeśli będzie trzeba dolej jeszcze 50 ml).Ciasto rozwałkować i wykrajać placki tej samej wielkości - około 10 cm.Na każdy placek nakładać farsz z
botwinki, dodać plasterek
sera i przykryć drugim plackiem.Brzegi skleić ze sobą np. dociskając palcami.Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej
olejem, z dwóch stron - każda strona około 2-3 minuty do zbrązowienia.Świetnie smakują na ciepło i zimno ze
śmietaną i
natką pietruszki.



