Kugel po raz pierwszy jadłam na warsztatach kuchni aszkenazyjskiej. Był przepyszny. Nie wiem czemu, ale przypominał mi obiad z czasów przedszkola.pół paczki makaronu kokardki3 jajka4 łyżki cukru trzcinowego250g twarogu chudego200g serka ziarnistegośredni banan3 łyżki śmietany 18%łyżka cynamonu50g masła3 łyżki rodzynekMakaronu ugotuj al dente w nieosolonej wodzie. Do miski malaksera wbij jajka, dodaj cukier i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj twaróg, serek ziarnsity, banana i śmietanę. Całość dokładnie zmiksuj.W rondelku rozpuść masło z łyżeczką cynamonu. Dodaj do masy serowo-jajecznej i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż do niej rodzynki i makaron. Dokłanie wymieszaj.Dużą keksówkę wysmaruj masłem. Przelej do niej otrzymałą masę. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanych do 200 stopni.Podawaj posypane prażonymi migdałami.