Wykonanie
Nazwa to trochę „masło maślane”, ale jak inaczej nazwać placki z
bananów przełożone
bananami w sosie karmelowym? No właśnie – karmelowym czy kajmakowym? A może toffi?Składniki:4 średnie
banany1 dl
mąki (np 0,5dl „zwykłej” + 0,5dl pełnoziarnistej)1
jajkocynamon1dl
cukru10g
masła200ml
śmietanki 18%2
banany „rozdepcz” widelcem, wymieszaj z
mąką i
jajkiem, dopraw
cynamonem.Na suchej, teflonowej patelni smaż placki na małym ogniu po kilka minut z obu stron.Pozostałe
banany pokrój w ukośne plasterki.Na drugą patelnię wsyp
cukier, postaw na małym ogniu i poszekaj, aż zmieni się w karmel (nie mieszaj! możesz jedynie potrząsać patelnią)Zdejmij z ognia i dodaj
masło (będzie „bąblować”), mieszaj aż powstałe bryłki karmelu znikną.Dodaj
śmietankę, postaw patelnię z powrotem na małym ogniu i mieszaj
póki masa nie zgęstnieje. Dodaj
banany, wymieszaj z sosem i potrzymaj na ogniu kilka minut, aż się lekko podgotują (uważaj, by się nie przypaliły).Placki podawaj ciepłe, przełożone karmelowymi
bananami, najlepiej z
lodami śmietankowymi :)Smacznego! :)