Macie za dużo chleba i nie wiecie, co z nim zrobić?! Polecam wypróbowanie przepisu na puddingchlebowy! Prosty i szybki sposób na przyrządzenie smacznego deseru!Składniki:12-14 kromek razowego pieczywa u mnie chleb z domowego wypieku,ale może być rownież inne pieczywo50 g masła200 ml dżemuagrestowego lub innego3/4 szklanki cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypania na wierzch1 szklanka mleka1 szklanka śmietany 18%2 jajak1/2 szklanki rodzynek1 płaska łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczk kardamonuWykonanie:Naczynie żaroodporne o wymiarach 20×28 cm smarujamy masłem. Odstawiam.Chleb kroimy na kromki grubości ok. 0,5 cm, a następnie przekrawamy wzdłuż przekątnej – otrzymamy trójkaty (w przypadku chleba o przekroju kwadaratu). Kromki chleba smarujemy masłem i dżemeagrestowym układamy w naczyniu obok siebie i posypujemy rodzynkami. W misce rozbełtujemy jajak z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Mieszaniną zalewamy chleb a wierzch posypujemy cukrem i wstawamy na ok . 35 minut do piekarnika (temparatura 180 st. C). Pudding podajemy na cieplo.Smacznego!