Wykonanie
Pin It
Ostatnio rozsmakowałam się w
drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego
drożdżowego ciasta z
cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)Piekłam już ciasto z
gruszkami i
pomarańczą,
dyniowe ślimaczki, drożdżówki z
borówkami amerykańskimi, teraz przyszła
pora na
śliwki ! Na blogu
Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto !Składniki na ok. 17 sztNa ciasto:2 szklanki
mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki letniego
mleka3 czubate łyżki
cukru1
jajko50 g roztopionego
masła20 g świeżych
drożdżyNa nadzienie:3 łyżki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego2 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu400 g
śliwek pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, dodajemy
cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować.W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.Ciasto ponownie zagniatamy a
potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.Ciasto smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
przyprawami, a na koniec
śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego
boku i kroimy na 2 cm plastry.Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.