ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ostatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)
Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto !
Składniki na ok. 17 szt
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
50 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży
Na nadzienie:
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
400 g śliwek pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować.
W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/drozdzowe-bueczki-ze-sliwkami.html