ßßß
pół średniego brokuła3 plasterki ulubionej szynkiząbek czosnku100ml śmietany do sosówczarny pieprzoliwałyżeczka nasion słonecznika SANTEnatka pietruszkimakaron parpadelle KlikGotujemy wodę w garnku. W tym czasie brokuła dzielimy na małe różyczki. Gdy woda wrze, wrzucamy brokuł i gotujemy ok. 5 minut. Powinien być lekko twardy. Odcedzamy wodę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szynkę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie paseczki.Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do chrupkości.
Brokuł dodajemy do reszty składników, mieszamy. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy pieprzem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 2 minut.Dodajemy makaron na patelnię i mieszamy tak, aby sos połączył się z makaronem.Potrawę przekładamy na talerz, posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika i natką pietruszki.Smacznego ;)
http://www.sante.pl