Wykonanie
Nooo, Dziewczyny poleciałam po bandzie, moja dzisiejsza propozycja ma zapewne miliard kalorii, ale cóż, czasem trzeba, tak jak dziś, musiałam i kropka. Na swoją obronę dodam tylko, że jak już się zabieram za taką sutą imprezę, to zaczynam i kończę na jednej misce. Specjalnie kupiłam taką, żeby za dużo do niej nie weszło ;pTo, że uwielbiam dania z
makaronem wiecie, nie da się ukryć,
sery i sosy również, więc skoro już się nie dziwicie, to zapraszam na szybkiego posta;p Aaa, jak powiedziałam Mojemu, że "jutro zrobię...to i tooo..", to stwierdził, że musi sobie kupić 2 kg
mięsa....Zupełnie nie wiem dlaczego?;pPrzygotowanie: 25 minutKoszt: 21 złSkładniki:
makaron wstążki na dwie osoby100 g
szynki szwarcwaldzkiejmała puszka
groszku2 ząbki
czosnkuser Błękitny Lazur - opakowanie200 ml
śmietany 22 %
pieprz czarnyszczypta warzywka - dosłownie (!!)łyżka
olejunatka pietruszki - ilość wedle gustu
Olej rozgrzewam na patelni, wrzucam na niego poszatkowany
czosnek. Chwilę podsmażam.Następnie dodaję pokrojoną na drobne kawałki
szynkę, smażę całość do 5 min na małym ogniu.Po tym czasie zdejmuję patelnię z ognia - na chwilę - wlewam
śmietanę, mieszam, ponownie stawiam patelnię na ogniu. Po kilku minutach dodaję pokrojony w kostkę
ser, mieszam i pozwalam się połączyć składnikom, doprawiam do smaku.
Makaron gotuję na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzam.Do garnka wrzucam
makaron,
groszek oraz sos, łączę powoli, dokładnie składniki.Posypuję
natką.*** Danie jest bardzo wyraziste w smaku, przez
ser,
szynkę...odradzam solenie, mocne doprawianie. ;))