ßßß Cookit - przepis na Sałatka z klopsikami

Sałatka z klopsikami

nazwa

Wykonanie

Wyrazista, lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki skropione oliwą z oliwek. Tak sałatka świetnie sprawdzi sie jako samodzielny, lekki posiłek, obiad do pudełka do pracy czy propozycja imprezowa.
Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Można tez przygotować większą partie klopsików i cześć zamrozić. Będą zawsze pod ręką.
Klopsiki powinny być malutkie (wielkości orzecha włoskiego) tak żeby można było włożyć je na raz do ust.
Wystarczy kilka niewyszukanych składników, kilka minut i posiłek gotowy ;)
Składniki:
klopsiki:
500g mięsa mielonego z łopatki lub wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
średnia cebula
ząbek czosnku lub czosnek granulowany
sól, czarny pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
rukola
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
klopsiki:
W średniej wielkości miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w bardzo drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Cebuli nie przesmażam przed wyrobieniem mięsnej masy. Ręką wyrabiamy jednolitą masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw.
Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne na raz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/saatka-z-klopsikami.html