Wykonanie
Wyrazista, lekko ostra
rukola, słodkawe
pomidorki i pyszne
mięsne klopsiki skropione
oliwą z oliwek. Tak
sałatka świetnie sprawdzi sie jako samodzielny, lekki posiłek, obiad do pudełka do pracy czy propozycja imprezowa.Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Można tez przygotować większą partie klopsików i cześć zamrozić. Będą zawsze pod ręką.Klopsiki powinny być malutkie (wielkości
orzecha włoskiego) tak żeby można było włożyć je na raz do ust.Wystarczy kilka niewyszukanych składników, kilka minut i posiłek gotowy ;)

Składniki:klopsiki:500g
mięsa mielonego z
łopatki lub wieprzowo-wołowego1
jajko2 łyżki
bułki tartej + do obtoczeniałyżeczka
musztardy francuskiej (z całymi ziarnami
gorczycy)średnia
cebulaząbek
czosnku lub
czosnek granulowany
sól,
czarny pieprzmajeranekgałka muszkatołowaolej do smażenia
rukolapomidorki koktajlowe czerwone i żółte
oliwa z oliweksól,
pieprz czarnySposób przygotowania:klopsiki:W średniej wielkości miseczce umieszczamy
mięso mielone,
jajko, 2 łyżki
bułki tartej,
musztardę francuską oraz
przyprawy:
sól, świeżo mielony
czarny pieprz,
majeranek oraz mieloną
gałkę muszkatołową.
Cebule siekamy w bardzo drobna kostkę,
czosnek przeciskamy.
Cebule i
czosnek dodajemy do
mięsa z
przyprawami.
Cebuli nie przesmażam przed wyrobieniem
mięsnej masy. Ręką wyrabiamy jednolitą masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw.Formujemy malutkie klopsiki wielkości
orzecha włoskiego, idealne na raz do buzi. Obtaczamy w
bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki
wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.W miseczkach mieszamy
rukolę z
pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy
oliwą z oliwek oraz doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Na
rukoli z
pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym
parmezanem lub grzankami czosnkowymi.