Wykonanie
Gęsta zupa-krem z pieczonego
selera jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i mega smaczna. Ma więc wszystkie cechy dobrego obiadu. Co więcej jak większość zup możecie ugotować ją na kilka dni i odgrzewać nie angażując się w pracę w kuchni.Dodatek posiekanych
migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast konsystencji - kremowa zupa i chrupiące
orzechy to zawsze dobre połączanie :)Pieczenie
selera wydobywa z niego smak, a zupa staje się dużo bardziej wyrazista i aromatyczna.
Składniki:2 duże
selery (około 1,4kg)biała część z dwóch
porów2 łyżki
masła klarowanego1l
bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
oliwa z oliweksól ziołowa,
czarny pieprz,
majeranekdo dekoracji:posiekane
migdały lub
płatki migdałówkoperekoliwa czosnkowaSposób przygotowania:
Seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1cmx1cm. Wykładamy na blachę nasmarowana
oliwa z oliwek, posypujemy
majerankiem,
sola ziołową i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Pieczemy 20 minut w 210 stopnic C.Na rozgrzanym
maśle klarowanym szklimy posiekane w półksiężyce
pory. Gdy będą miękkie dolewamy
bulion lub rosół oraz
seler i gotujemy około 10 minut (do całkowitego zmięknięcia
selera).Warzywa miksujemy blenderem na gładka masę. Doprawiamy do smaku
solą ziołową,
czarnym pieprzem i
chili. Serwujemy z szlaczkiem
oliwy aromatyzowanej
czosnkiem, posypane posiekanymi
migdałami lub z dodatkiem
czosnkowych grzanek i
chipsa z
bekonu.Grzanki
czosnkowePieczywo , które pozostałe w nadmiarze a straciło już dawną świeżość możemy przeznaczyć na grzanki do zup i sałatek.
Chleb kroimy w małą kostkę (1cmx1cm), skrapiamy smakowa
oliwą i ulubionymi
przyprawami (
pieprz,
zioła,
czosnek, co kto lubi) i zapiekamy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 5 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Chipsy z
bekonuCieniutkie plasterki
bekonu (najlepiej kupić już krojony, w warunkach domowych ciężko go tak cienko pokroić) rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C do schrupniecia (kilkanaście minut).W szybszej wersji można je przygotować w kuchence mikrofalowej układając plastry
bekonu na złożonym kilka
razy ręczniczku papierowym i włączając pełną moc na 2-4 minuty ( w zależności od mocy kuchenki).