Wykonanie
Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie
mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne
przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.
SKŁADNIKI:1kg
mięsa z
szynki lub
łopatki2 średnie
cebule4-5 gałązki
selera naciowego3-4
marchewki3
czerwone papryki200g małych
pieczarek1l domowego
przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego
sól,
czarny pieprz,
słodka papryka,
czosnek granulowany,
gorczyca,
ziele angielskie,
tymianek,
majeranekoliwa do podsmażeniaWYKONANIE:W dużym garnku podgrzewamy
oliwę.
Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do
cebulki i doprawiamy
przyprawami. Gdy
mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
pieczarki.
Seler naciowy kroimy w plasterki,
paprykę i
marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym
przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz
wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z
ryżem, posypane
natka pietruszki.