Wykonanie
Wł oski przepis na risotto czyli jak ugotowa ć ry ż na domowym
bulionie. Dodatki do risotto to kwestia smaku, ry ż dobrze smakuje z
krewetkami, pieczoną
dynią, ś wie ż ymi zio ł ami, .... itp. Połączenie dyni z
krewetkami i
ryżem daje doskonały smak. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest prosty i wykwintny jednocze ś nie .... Do risotto polecany jest
ryż arborio, ale ja wolę jaśminowy, bo się nie klei i nie tworzy nieestetycznej brei. Do upieczonej dyni dodaję ugotowany w
bulionie ryż i grillowane
krewetki. Pyszne risotto gotowe! To idealne danie, kiedy spodziewasz się gości w
porze lunchu. Risotto z
dynią czeka sobie spokojnie na gości w podgrzanym piekarniku, aby zbyt nie wystygło ....Składniki dla 2 osób:150 g
ryżu250 g świeżych
krewetek1 mała
dynia (ok. 1 kg) +
syrop klonowy2-3 łyżki
oliwy z oliwek,
sól, świeże
zioła (do dekoracji) na
bulion: pęczek
włoszczyzny + kieliszek
białego wina (opcjonalnie)70 g
parmezanu lub innego
żółtego seraUgotuj
bulion z tego przepisu .
Ryż krótko podsmaż. Z
bulionu wyjmij
włoszczyznę, płynem zalej
ryż. Dodaj
wino i gotuj na małym ogniu, tak długo, żeby płyn się całkowicie wchłonął.Przygotuj
krewetki: umyj, obierz z pancerzyk ów, usu ń żyłkę, oderwij gł ówki, ale pozostaw ogonki.
Skrop odrobin ą
soku z cytryny i
oliwą, posyp szczyptą
soli. Odstaw w marynacie na 15 minut. Zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 2-3 minuty. Jak przygotowa ć dyni ę, przeczytasz w tym po ś cie . Wymieszaj upieczoną
dynię z
ryżem, dodaj
krewetki oraz posiekane
oregano. Posyp tartym
parmezanem.