Wykonanie
To przepis na moje ulubione paluszki
rybne. Wybieram do niech zawsze
rybę o ścisłym i
białym mięsie, dość grubą, żeby łatwo można było pokroić ją w paski. Kluczem do sukcesu jest panierka, pełna aromatycznego
czosnku i suszonej
mięty, wzbogacona
białym pieprzem i
solą morską. Smażona na niewielkiej ilości tłuszczu, z wierzchu jest chrupiąca, a w środku delikatna i soczysta.500 g ulubionej
ryby morskiej(czasami wybieram
dorsza, czasami mirunę)2
jajka200 g
bułki tartej1 łyżeczka
soli morskiej3 ząbki
czosnku2 łyżki suszonej
mięty1/2 łyżeczki
białego pieprzu-
bułkę tartą,
czosnek,
miętę,
pieprz i
sól wkładamy do melaksera i miksujemy na jednolitą panierkę (wygląda jak zielony mokry piasek)-
rybę kroimy na paluszki szerokości 2 centymetrów, delikatnie solimy- wybijamy do miski
jajko i dokładnie je rozmącamy-
rybę najpierw obtaczamy w
jajku, a następnie w panierce, która bardzo ładnie pokrywa całe kawałki
ryby-
rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej stronySmacznego:)