ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z tuńczyka.

Kotleciki z tuńczyka.

nazwa

Wykonanie

Świetna, wysokobiałkowa alternatywa dla mielonych. Kotleciki są mięciutkie, mocno pachną przyprawami i doskonale smakują na ciepło i na zimno. Prawie za każdym razem gdy mam w domu tuńczyka w puszce, biedak kończy w formie kotletów ;)
*kaloryczność i makroskładniki dla porcji samych kotlecików, bez tosta i pomidorów widocznych na zdjęciu
tuńczyk z wody [1 30 g]
bułka tarta [20 g]
jajko [1 sztuka]
olej rzepakowy [ 5 g / łyżeczka ]
sól morska [pół łyżeczki]
czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.
Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki (to podstawowy zestaw przypraw, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy).
Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/09/kotleciki-z-tunczyka.html