Wykonanie
Jak wspominałam kilka postów wcześniej, przygotowanie domowego
majonezu to świetna okazja ku temu, aby go trochę "apgrejdować". Więc dziś trzy wersje
majonezu z dodatkami. Moja propozycja to klasyczny
czosnek,
zioła i
chilli. Takie
majonezy odmienią nie jedną
sałatkę czy kanapkę, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Do przygotowania wszystkich
trzech można użyć blendera, ale wcale nie trzeba. Dobre mięśnie i trzepaczka też wystarczą.
czosnkowy majonez1 ząbek
czosnku2
żółtka1 łyżeczka
musztardyszczypta
soliszczypta
białego pieprzuszczypta
cukrukilka kropli
soku z cytryny70 ml
olejuziołowy majonez2
żółtka1 łyżka zielonej
pietruszki1 łyżka
szczypiorku1 łyżka
musztardyszczypta
soliszczypta
cukruszczypta świeżo mielonego
pieprzuszczypta
cukru1/4 łyżeczki
soku z cytryny70 ml
olejumajonez z
chilli1
żółtkoszczypta
soliszczypta czerwonego mielonego pi e przuszczypta
cukrukilka kropli
soku z cytryny1 łyżeczka
płatków chilli lub 1/2 świeżej papryczki70 ml
olejumajonez czosnkowy- do blendera wbijamy
żółtka, ścieramy ząbek
czosnku, dodajemy
przyprawy,
sok z cytryny i mieszamy aż wszystko się połączy, po kilku minutach dodajemy stopniowo
olej - nie przestajemy mieszać, kiedy wlejemy cały
olej, mieszamy aż masa stanie się jednolita, gładka i gęsta.
majonez ziołowy- do blendera wbijamy
żółtka, dodajemy
przyprawy,
zioła i
sok z cytryny, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, po pary minutach dolewamy stopniowo
olej i mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita (
majonez z
ziołami zaraz po przyrządzeniu ma rzadszą konsystencję niż tradycyjny, zmienia się ona po wstawieniu na kilka godzin do lodówki)
majonez z
chilli- do blendera wbijamy
żółtka, dodajemy
chilli, pozostałe
przyprawy i
sok z cytryny, mieszamy na gładką masę, po kilku minutach dolewamy stopniowo
olej i mieszamy tak długo aż
majonez osiągnie jednolitą konsystencjęSmacznego:)