Wykonanie
Z proporcji wyjdą trzy spore
chałki. Do posypania
chałki zamiast
maku można użyć wiórków
migdałowych,
sezamu lub kruszonki.
1 kg
mąki pszennej100 g
drożdży1 i 1/4 szklanki
mlekaszczypta
soli1/2 szklanki
oleju1 całe
jajko2
żółtka7 łyżek
cukru- 1 szklankę
mleka lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu dodajemy
cukier, 3 łyżki
mąki i
drożdże, roztrzepujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia- do miski wsypujemy
mąkę i
sól- w osobnej misce roztrzepujemy
jajko,
żółtka i
olej- do miski z
mąką i
solą wlewamy wyrośnięty rozczyn z
drożdży i
jajka z
olejem- wyrabiamy ciasto na gładką masę, jeżeli jest zbyt suche dolewamy stopniowo
mleka, jeżeli zbyt mokre dosypujemy odrobinę
mąki-
ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, dlatego wyrabiamy je tak długo, aż będzie gładkie i pojawią się nam pęcherzyki powietrza- wyrobione ciasto wstawiamy do miski wysypanej
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy równe części- każdą część dzielimy na cztery mniejsze, z których rolujemy wałeczki- wałeczki łączymy z jednej strony i pleciemy z nich dość ciasny warkocz- wierzch smarujemy rozmąconym
jajkiem, posypujemy
makiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia- pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut- jeżeli pieczemy wszystkie trzy
chałki jednocześnie, pamiętajmy, aby zostawić im trochę miejsca, gdyż w piekarniku urosną- najlepsze są, gdy odpoczną około 1 godzinySmacznego:)
-