Wykonanie
Pączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach,stąd nazwa"kudłacze".Składniki:-5 dkg
drożdży-1,5 łyżki
cukru-220 ml ciepłego
mleka-3
żółtka-2 szklanki i 3 łyżki
mąki-szczypta
soli-aromat-2 łyżki
oleju-
olej do smażenia
Drożdże rozcieramy z
cukrem.
Dodajemy 1/4
mleka, 3 łyżki
mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe
mleko,szczyptę
soli, aromat,
żółtka, pozostałą
mąkę, dokładnie mieszamy łyżką, na koniec dodajemy 2 łyżki
oleju, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:
W garnku rozgrzewamy
olej.Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością
olejudo moczenia łyżki.Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta i umieszczamy je w gorącym
oleju.Im bardziej nieregularne kształty, tym lepiej.Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy i gotowe.Można posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!