Wykonanie
To jest
chleb, który zjadam w mojej rodzinie tylko ja, jest ciężki, bardzo
otrębowy, pachnący młynem i wgl zarąbisty :)
0,5 kg
mąki graham typ 185040 gram świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli200 ml
mleka50 ml
oleju ( w temperaturze pokojowej)W ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z
cukrem i 1 łyżką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce by "ruszyły".Następnie wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie krótko ugniatamy, przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę.Chlebek możemy posmarować
mlekiem z góry lub posypać np
płatkami owsianymi czy
słonecznikiem, ja po prostu posypałam garścią
mąki graham, pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.