ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze / pampuchy / parowańce z parowaru

Kluski na parze / pampuchy / parowańce z parowaru

nazwa

Wykonanie

Dla wielu pampuchy / parowańce / kluski na parze to wspomnienie dzieciństwa. :-) Dla mnie również, pamiętam do dziś wielki, żółty garnek z wodą, na który mama nakładała gazę i parowała kluski, które najpyszniej smakowały z jogurtem. Dlatego odtworzyłam je w tej wersji. Wyszły naprawdę smaczne, delikatne i puszyste. Trzeba dać im czas na wyrośnięcie, inaczej będą zbite. Technika doszła do przodu, garnek i gaza poszły w odstawkę a ich miejsce zajął parowar. :-) Kluchy powstały w parowarze firmy MPM, który testowałam i gorąco polecam - dobra jakość za małą cenę.
550g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
15g drożdży świeżych
350ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.
3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z jogurtem i truskawkami.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/08/kluski-na-parze-pampuchy-parowance-z.html