Wykonanie
Awokado .... jeden z najzdrowszych
owoców na świecie! Jego wysoka zawartość witaminy K, błonnika, potasu, kwasu foliowego, witaminy B6, miedzi, witaminy C i witaminy E, to najważniejszy i zarazem niepodważalny argument, przemawiający za włączeniem
awokado do swojej diety. A jeżeli są wśród was jeszcze niedowiarki, to
awokado dzięki potasowi zapobiega chorobom
serca, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, hamuje rozwój komórek
raka prostaty, piersi i jamy ustnej... i jak tu nie jeść
awokado miskami. Miskami to może jednak nie, ale warto włączyć
awokado do diety i używać pasty guacamole chociażby zamiast
masła do tostów, kanapek i
jajek. Poniżej prościutki przepis, który odmieni wasze życie.
Guacamole1
awokado1
limonkasól,
pieprz1
papryczka chilliPotrzebujemy oczywiści
awokado. W
polskich sklepach nie zawsze można kupić dojrzałe
awokado. Nic prostszego -
awokado dojrzewa po zerwaniu z drzewa, dlatego warto odstawić je w domu na kilka dni w ciemne miejsce i pozwolić mu dojrzeć. Do
awokado dodamy
sól,
pieprz,
sok z limonki i
chilli i... już. Dojrzałe
awokado przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, wydrążamy miękki środek do miseczki, zalewamy
sokiem z jednej
limonki, doprawiamy
solą,
pieprzem i
chilli - rozgniatamy na względnie gładką masę .... Smacznego !