Wykonanie
Skoro jesteśmy w meksykańskich klimatach, nie może się obyć bez guacamole. Nazwa pochodzi z
języka nahuatl, ahuacama alli (w
języku nahuatl ahuacatl -
awokado, molli - sos), w
języku hiszp. wymawia się je jako guakamole . Istnieje wiele przepisów na ten sos. My wybraliśmy najklasyczniejszy - bez
cebuli, która króluje w większości polskojęzycznych przepisów, chyba tylko po to, by zepsuć smak ;)Składniki:1 dojrzałe
awokado (najlepiej
maślana odmiana - ta z chropowatą wpadającą w czerń skórką)sok z połowy
limonkimały ząbek
czosnkudrobno posiekane
chili do smaku
sól i
pieprzopcjonalnie liście
kolendryAwokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do blendera, dodać
sok z limonki, który zapobiega zmianie koloru startego
owocu. Dodać
przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Podawać do tortilli, burrito, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej.