ßßß Cookit - przepis na Guacamole - meksykański sos z awokado

Guacamole - meksykański sos z awokado

nazwa

Wykonanie

Skoro jesteśmy w meksykańskich klimatach, nie może się obyć bez guacamole. Nazwa pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole . Istnieje wiele przepisów na ten sos. My wybraliśmy najklasyczniejszy - bez cebuli, która króluje w większości polskojęzycznych przepisów, chyba tylko po to, by zepsuć smak ;)
Składniki:
1 dojrzałe awokado (najlepiej maślana odmiana - ta z chropowatą wpadającą w czerń skórką)
sok z połowy limonki
mały ząbek czosnku
drobno posiekane chili do smaku
sól i pieprz
opcjonalnie liście kolendry
Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do blendera, dodać sok z limonki, który zapobiega zmianie koloru startego owocu. Dodać przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Podawać do tortilli, burrito, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/05/guacamole-meksykanski-sos-z-awokado.html