Wykonanie
Pin It
Niedawno w ofercie Sante pojawiła się mielona łuska gryczana. Do tek
pory myślałam, że grykę wykorzystuje się tylko do produkcji
kaszy i
mąki. Okazało się jednak, że od jakiegoś czasu wykorzystuje się również jej łupinki, które mają wiele wartościowych składników odżywczych,
miedzy innymi fosfor, potas, magnez, cynk i miedź. Zawiera ona również antyutleniacze, witaminy z grupy B oraz dużą ilość ( 80 g błonnika na 100 g mielonej łuski) błonnika. Posiada także właściwości prebiotyczne, czyli wspiera rozwój korzystnej
flory bakteryjnej. W związku z tym jest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do
jogurtów,
kefirów, do przygotowania
musli czy też
sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny
chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie.Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów,
między innymi
suszone owoce,
kasze, nasiona, produkty zbożowe i
ciasteczka.Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cmSkładniki:140 g
płatków owsianych470 g gorącej
wody160 ml letniego
mleka2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli morskiej500 g
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki łuski gryczanej mielonej Sante3 łyżki
płatków owsianych do posypania
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy
cukier,
sól i
olej. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce, w której będziemy wyrabiać
chleb kruszymy
drożdże i dodajemy do nich
mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę
mąki i 1/2 łyżeczki
cukru.Gdy
drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą
mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się
ciastem, aż do samego rantu.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
chlebki delikatnie malujemy
wodą i posypujemy
płatkami. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.