Wykonanie
Przepyszny,z chrupiaca skórką,mięciutkim środkiem - pyszny nawet po 3 dniach :) polecam!przepis zmodyfikowany z bloga Cafe BabilonSKŁADNIKI:7 dkg
drożdży1/2 l
mleka1 szklanka
płatków owsianych1/4 kg
mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 kg
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruolej do posmarowania blachy
Drożdże rozkruszyć, dodać lekko ciepłe
mleko oraz
płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać
mąkę,
sól oraz
cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
olejem (ja dodatkowo wysypałam formę
płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny .Posypać wierzch ciasta
płatkami.Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.