Wykonanie
Pin It
Ne ma to jak domowy, chrupiący i świeży
chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty
drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty.
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cmSkładniki:140 g
płatków owsianych470 g gorącej
wody160 ml letniego
mleka2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli morskiej500 g
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru3 łyżki
płatków owsianych do posypania2 łyżki
siemienia lnianego do posypaniatłuszcz do smarowania foremek
otręby do posypania
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy
cukier,
sól i
olej. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce, w której będziemy wyrabiać
chleb kruszymy
drożdże i dodajemy do nich
mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę
mąki i 1/2 łyżeczki
cukru.Gdy
drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą
mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy
otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się
ciastem, aż do samego rantu.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
chlebki delikatnie malujemy
wodą i posypujemy
płatkami i siemieniem. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.