Wykonanie
Od czasu do czasu, pragnę pełnej treści
pieczywa, dlatego piekę bułeczki z
siemieniem lnianym, dzięki któremu łatwiej pracują jelita i poprawia się metabolizm. Smak domowego
pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułeczkami pysznie smakują domowe kotlety z
ryby, czy
mięsa a z
masełkiem i
dżemem domowej roboty to już dla mnie rozkosz.Składniki na
ciasto drożdżowe0,5 kilograma
mąki pszennej2-3 dag pokruszonych świeżych
drożdży1 , 5 łyżki nasion lnu1 łyżka
otrąb owsianychokoło 3/4 szklanki ciepłego
mleka lub nieco więcej (zamiast
mleka wystarczy użyć ciepłej
wody1 łyżeczka
cukrułyżeczka
soli2-3 łyżki
olejuPrzygotowanie
ciasta drożdżowegoZobacz, jak robię bułeczki na filmie
1. Mieszamy
mąkę ze
solą, siemieniem i
otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń
drożdże, które posypujemy
cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym
mlekiem lub
wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę
mleka lub
wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także
olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze
mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy
mlekiem lub
białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.Życzę udanych wypieków.Polecam także sprawdzone przepisy:pyszny domowy chlebekchlebek pszenno-owsiany