Wykonanie
12 września 2015
W zasadzie już kilka
razy wykorzystywałam to
ciasto drożdżowe, które jest bardziej kruche od tradycyjnego. Sprawdza się głównie jako baza nadziewanych rogalików (np. tych lub tych). Sami zobaczcie jakie to łatwe.
CIASTO DROŻDŻOWE WYRASTAJĄCE POD
WODĄSkładniki:25 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukru+/- 700 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1/4 szklanki
oleju100 g
masła2
jajkaMleko podgrzewamy z
cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy
drożdże. Mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę,
sól,
olej,
masło i
jajka umieszczamy w dużej misce. Dolewamy aktywne
drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gęstość ciasta regulujemy
mąką lub
mlekiem. Następnie formujemy z niego kulę. Przekładamy ją na bawełnianą, czystą szmatkę i obwiązujemy sznurkiem tworząc sakiewkę. Tak zabezpieczone ciasto umieszczamy w misce wypełnionej letnią
wodą (powinno opaść na dno). Po około 10 minutach, gdy ciasto wypłynie na wierzch, zdejmujemy ściereczkę i wyrabiamy ponownie masę na stolnicy. Odstawiamy je na 15 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.