ßßß
Na krzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.
Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczkąProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmCzas przygotowania: 180 minutSkładniki:50 ml mleka20 g świeżych drożdży50 g rozpuszczonego masła50 g cukru350 g mąki pszennejszczypta soli1 jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowejrozpuszczone masło do posmarowania ciastaNadzienie:2 łyżki rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki cynamonu2-3 łyżki dżemu rabarbarowegokilkanaście gałązek czerwonych porzeczek
Wykonanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z cynamonem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Na każdej bułeczce układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.Podajemy posypane cukrem pudrem.