Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z
ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie
sok z cytryny lub odrobinę kwasku
cytrynowego.
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 ml
bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie
wody3
udka z kurczaka1 duża
marchew1 mała
pietruszka1 mały kawałek
selera6 sporych
ziemniaków5 dużych
ogórków małosolnych
sólpieprzposiekany
koperek1 łyżeczka
masła2-3 łyżki
śmietany 18%Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w
bulionem. Warzywa, oprócz
ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (
ziemniaki w troszkę większą niż
włoszczyznę), dorzucamy do
mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy
solą i
pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty.Zupę wyłączamy, dodajemy do niej
śmietanę, a na talerzu posypujemy
koperkiem.