ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie wody
3 udka z kurczaka
1 duża marchew
1 mała pietruszka
1 mały kawałek selera
6 sporych ziemniaków
5 dużych ogórków małosolnych
sól
pieprz
posiekany koperek
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty.
Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/zupa-ogorkowa-z-ogorkow-maloslonych.html