Wykonanie
Zupa ogórkowa to jedna z tych zup, które stanowią jakąś tradycję każdego domu. Każdy robi ją inaczej i każda jest dobra :-) Ja swoją wersję wypracowałam sobie na zasadzie eksperymentu i cieszy się uznaniem tych, którzy
mieli okazję jej spróbować. Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało. Składnik kluczowy:
koper ze słoika z
ogórkami... i
woda spod ogórków :-)SKŁADNIKI6
ogórków kiszonych (ok. 8 cm każdy ;-) )1 duża
marchewka1
pietruszka4
ziemniakikawałek
selera25 g
masła700 - 800 ml
wody lub dowolnego
bulionu100 - 150 ml
wody z
ogórkówkoper ze słoika z
ogórkamizielony
kopereksól,
pieprzMarchewkę,
pietruszkę i
selera obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Obrane
ziemniaki kroimy w kostkę.
Wodę lub
bulion gotujemy i gorącą zalewamy warzywa, dodajemy
koper z
ogórków i gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy
masło.
Ogórki trzemy na dużych oczkach i podsmażamy na
maśle, a następnie dodajemy do miękkich warzyw, dolewamy
wodę z
ogórków - bardzo ważne jest żeby dodać to właśnie teraz, jeśli dodamy do twardawych warzyw, proces ich gotowania - za sprawą kwasu - będzie trwał w nieskończoność... Zagotowujemy, doprawiamy
zielonym koperkiem,
pieprzem i ewentualnie
solą (niektóre
ogórki są na tyle słone, że
sól jest zbędna).
P.S.Jeśli używacie
wody, nie
bulionu, możecie dodać kostkę
bulionową (ja preferuję Knorr). Ilość
wody z
ogórków uzależniona jest od tego jak bardzo kwaśne są
ogórki - czasem wcale jej nie dolewam, bo już od samych
ogórków zupa jest wystarczająco kwaśna.