ßßß Cookit - przepis na Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina

Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Pin It
Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem suszenie będzie trwało 11 dni. Ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl .
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:
Schab ze słoika w pikantnej panierce
Schab w majeranku nadziewany śliwką
Domowa biała kiełbasa
Szynka pieczona w ziołach
Polędwica z szynkowara
Schab z warkoczem pieczony w majeranku
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa
Wędzona domowa pasztetowa
Terrina z golonki
Schab ze słoika
Schab karkowy z pończochy
Schab pieczony w przyprawach
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka
Domowa polędwica wędzona
Domowa wędzona kiełbasa chłopska
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa
Domowa pasztetowa
Polędwica wileńska
Czas przygotowania: ok 11 dni
Składniki:
1200 g schabu wieprzowego bez kości
1/2 szklanki cukru
niepełne 1/2 szklanki soli
1/2 łyżki stołowej peklosoli
1,5 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/schab-z-ponczochy-ii-czyli-domowa.html