ßßß Cookit - przepis na Domowy baleron

Domowy baleron

nazwa

Wykonanie

Pin It
Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.
Inspiracja Cincin.cc .
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:
Schab ze słoika w pikantnej panierce
Schab w majeranku nadziewany śliwką
Domowa biała kiełbasa
Szynka pieczona w ziołach
Polędwica z szynkowara
Schab z warkoczem pieczony w majeranku
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa
Wędzona domowa pasztetowa
Terrina z golonki
Schab ze słoika
Schab karkowy z pończochy
Schab pieczony w przyprawach
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka
Domowa polędwica wędzona
Domowa wędzona kiełbasa chłopska
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa
Domowa pasztetowa
Polędwica wileńska
Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut
Składniki:
1 kg schabu karkowego
1,5 litra wody
50 g cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
10 ziarnek pieprzu
3 goździki
70 g peklosoli
Wykonanie:
Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.
Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni.
Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia.
Oczywiście jeśli nie możemy wytrzymać tak długo, możemy sobie ukroić kawałek wcześniej :-).
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/domowy-baleron.html