ßßß Cookit - przepis na Kompot z suszonych owoców z cytrusami

Kompot z suszonych owoców z cytrusami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Do niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie, wystarczająco słodkie.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: z namoczeniem 6 godzin
Składniki:
200 g suszonych śliwek
30 g suszonych jabłek
50 g suszonych gruszek
50 g suszonych moreli
50 g rodzynek królewskich
8 suszonych fig
3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
4 goździki
Sok z cytryny
Starta skórka z 1 cytryny
4 plasterki świeżej pomarańczy
Ok. 750 ml przegotowanej wody
Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godziny. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli w trakcie namaczania owoce wchłoną wodę, należy ją uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/kompot-z-suszonych-owocow-z-cytrusami.html