Pin ItDo niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie, wystarczająco słodkie.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: z namoczeniem 6 godzinSkładniki:200 g suszonych śliwek30 g suszonych jabłek50 g suszonych gruszek50 g suszonych moreli50 g rodzynek królewskich8 suszonych fig3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej1 laska wanilii1 laska cynamonu4 goździkiSok z cytrynyStarta skórka z 1 cytryny4 plasterki świeżej pomarańczyOk. 750 ml przegotowanej wodyWykonanie:Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godziny. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli w trakcie namaczania owoce wchłoną wodę, należy ją uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą.