Wykonanie
Od wielu lat to ja gotuję kompot z suszu na Wigilię. Nie pamiętam, kiedy to się zaczęło, ale na pewno byłam jeszcze nastolatką. Zawsze cieszyło mnie dosypywanie
korzennych przypraw, słodzenie
miodem... To dzięki tym "magicznym" dodatkom pachnie i smakuje wspaniale. Przed minionymi świętami poznałam jedną jego tajemnicę -
owoce zalane ponownie czystą
wodą i ponownie ugotowane dają tak samo dobry (a niektórzy twierdzą, że jeszcze lepszy) kompot :)
![](/Data/Images/www.pilkawkuchni.pl\2015_slash_01_slash_kompot-z-suszu/l/1077649180.jpg)
Składniki:200g suszonych
śliwek100g
suszonych jabłek100g
suszonych moreli100g suszonych fig2 litry
wody5-6
goździków2 laski
cynamonu2-3 łyżki
miodumała szczypta
imbiruskórka z 1
cytryny - wyparzonasok z 1/2
cytryny![](/Data/Images/www.pilkawkuchni.pl\2015_slash_01_slash_kompot-z-suszu/l/-1248174924.jpg)
Sposób przygotowania:Do 2 litrów
wody dodaj wypłukane w zimnej wodzie
owoce,
przyprawy,
skórkę z cytryny i sok. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut. Wyłącz palnik, dodaj
miód i pozostaw na kilkanaście minut do przestygnięcia. Następnie zlej kompot do dzbanka - najlepiej przez sito.Pozostałe w garnku
owoce możesz zjeść lub przechować w lodówce do następnego dnia i powtórzyć czynności z gotowaniem :)Kompot z suszu podawaj w temperaturze pokojowej.