Wykonanie
Dziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie
ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli
cukinii i
bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i
mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie.
Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.Inspiracja Madame Edith .
Proporcje na formę o średnicy 28 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego3 okrągłe małe żółte i zielone
cukinie, ok. 400 g1/2 średniego
bakłażana2 dojrzale
pomidory2 kulki
mozzarelliświeżo zmielony
czarny pieprzsól morskaoliwa z oliwek EVświeża
bazyliaWykonanie:Warzywa myjemy i wycieramy do sucha.
Cukinie kroimy na cieniutkie plasterki (nie posiadam mandoliny, więc
cukinie i
bakłażana pokroiłam na krajalnicy), układamy na desce lub ociekaczu zlewozmywaka, delikatnie solimy.
Pomidory i
mozzarellę również kroimy w miarę cienkie plasterki i również zostawiamy do odcieknięcia. U mnie trwało to około 1 godziny. Gdy później warzywa i
ser położymy na podpieczonym cieście, nie puszczą one zbyt wiele soku i ciasto będzie chrupiące, a nie wodniste.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i po 10 minutach przekładamy je do natłuszczonej formy, wywijając delikatnie jego brzegi na zewnątrz, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut.
Bakłażana kroimy w cieniutkie plasterki, pokrojoną
cukinię i
pomidory delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na podpieczonym cieście. Zasada jest taka, układamy 2-3 plasterki
cukinii, a następnie po plasterku
pomidora,
bakłażana i
mozzarelli. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka, warzywa delikatnie skrapiamy
oliwą z oliwek,
pieprzymy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Tarta powinna się ładnie przyrumienić.Tartę wyjmujemy z piekarnika, delikatnie solimy, odstawiamy na 10 minut, aby
mozzarella trochę zastygła i podajemy posypaną świeżą
bazylią.