Wykonanie
Jutro piątek i pogodnie zapowiadający się weekend dlatego postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na jeszcze jedną przekąskę z
bakłażanem, która może wzbogacić kulinarnie przyjemne biesiadowanie na łonie natury. Jest łatwa do przyrządzenia, nie absorbuje wiele czasu i co najważniejsze smaczna. Składniki wskazują na włoskie klimaty więc wszystkim, którym propozycja podoba się, życzę wspaniałego wypoczynku, ze smakiem i słońcem w tle.
Ilość porcji – 12 ( na 3-4 osoby)Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:275 g
ciasta francuskiego ( użyłam gotowego)1
bakłażan średniej wielkości ( 12 plastrów o grubości 1.5 cm)250 g
mozzarelli280 g
suszonych pomidorów w
oliwie zb
ziołami12 listków świeżej
bazylii1 ½ łyżki
oliwy z oliweksól morskagrubo mielony
pieprzSposób wykonania:
bakłażana płuczemy, kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 30 min. na durszlaku , nadępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym,
ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów i układamy na blasze do pieczenia,
suszone pomidory drobno kroimy a
mozzarelle w plastry,odsączone plastry
bakłażanów smarujemy z obu stron (lub spryskujemy)
oliwą i grillujemy,zgrilowane
bakłażany układamy na prostokątach
ciasta francuskiego, dodajemy porcję
suszonych pomidorów i plaster
mozzarelli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C na 15 min.przed podaniem posypujemy
pieprzem i świeżo posiekaną
bazylią.Smacznego