ßßß
Pyszna i sycąca, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do delikatnych, niezbyt tłustych mięs. Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie takiego obiadu.Składniki (dla dwóch osób):2 małe cukinie (po ok. 250-300 g)kulka mozzarelli (100 – 125 g)pół żółtej paprykikilka sztuk pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtychsól i śweżo mielony, czarny pieprznieduża ilość oliwyświeżo mielony czarny pieprz + ewentualnie sólświeża bazylia do podania
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy gniazda nasienne, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.W powstałych zagłębieniach układamy pokrojoną w kostkę paprykę i połówki pomidorków, na koniec pomiędzy warzywami rozkładając porwaną na kawałeczki mozzarellę. Łódeczki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 30 minut.Przed podaniem posypujemy porwanymi listkami bazylii.
Inspiracja: madameedith.comTwoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-04-30Przygotowanie:10MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:40MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)